Проф. Пономарев бие тревога: Здравето на всички е съсипано заради карантината!

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Все по-често редица лекари заявяват, че България, че и светът, са изправени пред втора вълна от коронавирус. Всички помним времето, в което трябваше да се самоизолираме, да ограничим социалните си контакти и изобщо да променим изцяло живота си заради COVID-19.

Карантината свърши, но оказа се, че пораженията, която тя ни е нанесла са повече отколкото сме предполагали. Така например преди време от Novini.store споделихме пред какъв нов ужас, породен от К-19, сме изправени всички.

Редом с това известният лекар д-р Евгений Комаровски посочи кои са местата, които са най-опасни и на които сме най-застрашени от това да пипнем COVID-19. В същото време диетоложката Марина Макиша пък разкри, че нов ужас може да споходи всички при самоизолацията.

„Самоизолацията „увреди“ всички. Карантината обаче най-много покоси имунната ни система, а тя е първата бариера, която ни защитава от коронавируса“, заяви водещият изследовател в Института по биомедицински проблеми проф. Сергей Пономарев.

Медикът обаче разкри, че все пак има как да подсилим падналата имунна система.

„Спазването на някакъв режим, правилното хранене и умерената физическа активност ще помогнат за възстановяване на имунитета след режима на самоизолация. Имунната защита може да бъде повлияна от стрес, липса на физически упражнения, намален антигенен товар и други“, поясни проф. Пономарев.

„Възстановяването на тялото обаче е възможно, ако се спазват определени правила“, категоричен е медикът.

„За поддържането на добра имунна защита след прекарана самоизолация се препоръчва балансирана диета, умерена физическа активност, нормализиране на работата и почивката. Важно е човек да си подсигури поне седем часа сън всяка нощ.

Разбира се много важно е и да се отървем от негативните мисли и да заложим на положителни такива. Забравете тревожността“, призова проф. Пономарев.

Той допълни, че е хубаво след карантината повече да прекарвате време навън – на чист въздух, под слънчеви лъчи и да похапвате повече плодове и зеленчуци. / jenata.blitz.bg

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook